Blokchain nedir?
GenelBlok zinciri ya da özgün İngilizce tabirle blockchain, kriptografi kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, bloklar adı verilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesidir. Blockchain, iş ağında yer alan işlemlerin kaydedilmesi ve varlıkların takip edilmesi gibi süreçleri kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda bu sistem, paylaşılabilen ve üzerinde değişiklik yapılamayan bir defter olarak da düşünülebilir.
Blockchain Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Blok zincirleri, gelişmiş kriptografik teknikleri ve matematiksel davranış ve karar verme modellerini içeren çeşitli mekanizmalarla güvence altına alınır. Blok zinciri teknolojisi çoğu kripto para sisteminin altında yatan yapıdır ve bu tür dijital paraların istenmeyen şekilde çoğaltılmasını veya yok edilmesini engelleyen şeydir. Blok zinciri teknolojisinin kullanımı, veri değişmezliğinin ve güvenliğinin son derece değerli olduğu alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin hayır kurumu bağışları, tıbbi veri kayıtları ve tedarik zinciri yönetimi alanlarında günümüzde blok zincir kullanımı ciddi artış göstermektedir.
Blockchain Teknolojisi Ne İşe Yarar?
Blockchain teknolojisi, bünyesindeki bilgileri güvenle saklama özelliği ile veri gizliliği sunmaktadır. Burada yer alan verileri değiştirmek için ise diğer bloklardan onay almanız gereklidir. Bu da, blok sayısı kadar onay mekanizmasını devreye sokmaktadır. Böylece sistem, dışarıdan gelebilecek iyi ya da kötü niyetli bir aksiyonun önüne geçerek verinin güvende olmasını sağlar.
Blockchain Teknolojisi Neden Önemlidir?
İş süreçlerinin güvenli ve verimli bir şekilde işleyebilmesi için bilginin mümkün olan en hızlı ve doğru şekilde aktarılması gerekmektedir. Blockchain’in bu noktada en temel faydası, yalnızca izni olan ağ üyelerinin ulaşabileceği bir defter niteliğinde olmasıdır. Üstelik sisteme erişebilen üyeler, verilerde herhangi bir değişiklik yapamamaktadır. Blockchain’i ideal kılan bir özelliği de paylaşılabilen ve şeffaf bilgi sağlayan bir yapıda oluşudur. Bu, kullanıcı için güven verici bir unsurdur.